Hřebíček

V minulosti se hřebíček cenil zlatem. Pochází z Moluckých ostrovů, kde si střety o koření vyžádaly dokonce tisíce lidských životů.

Např. v 16. století se vrátí z objevitelské cesty  mořeplavce Fernaa de Magalhaese na západ k Ostrovům koření, jak se říká Molukám, pouze jedna loď z pěti vypravených. Je ale naložená hřebíčkem a tento náklad zaplatí celou výpravu dvojnásobně. 

Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného nebo vonného. Má nasládlou chuť, která může přecházet do chutě hořké. Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa.

Kvalitní hřebíček poznáte podle světle hnědé hlavičky s tmavě hnědým tělem. Hřebíček s tmavě hnědou či dokonce černou hlavičkou je závadný nebo příliš starý.

Použití v kuchyni

Hřebíček vyniká svou chutí a příjemnou aromatickou vůní. Před přípravou se doporučuje čerstvě mletý, protože svou specifickou vůni velmi rychle ztrácí. 

Nejčastěji se s hřebíčkem setkáme v indické a čínské kuchyni.

Použití hřebíčku je široké. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů, sušenek, kompotů, pečiva, ale i svařeného vína. Dochutit s ním lze hovězí maso, omáčky, šunku, masové i zeleninové vývary a pokrmy či obyčejnou rýži.

Jako jednodruhové koření tvoří součást mnoha směsí, např. Arménská Adžika, Divočina, Garam masala, Indie, Kari Asie, Koření pěti vůní, Paštikové koření, Perníček nebo Staročeský svařák

Je třeba jej ale používat opatrně, snadno aroma hřebíčku může potlačit samotnou chuť připravovaného jídla.

Hřebíček a zdraví

Hřebíček je výrazné anestetikum a analgetikum a bývá tak často využíván v zubním lékařství. Používá se také jako účinná příměs kloktadel. Hřebíčková silice tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu.

Pro prokrvující a analgetické účinky se používá i při revmatizmu na bolavé klouby či svaly nebo do mastí a masírovacích prostředků.

Podáván inhalační formou desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty.

Při potížích s plícemi, dutinami či zánětech horních cest dýchacích se inhalují hřebíčkové výpary.

Některé zdroje považují hřebíček i za afrodiziakum a smíchaný s dalšími ingrediencemi prý zaručí noc plnou vášně. Dlouhodobé užívání  však může být pro organismus nebezpečné. 

Náš tip

Pokud vás v letním období ve velkém obtěžují doma mouchy, vložte do misky dvacet hřebíčku, zalejte horkou vodou a nechte louhovat.