• Maminčino koření | Čistě přírodní koření z nejkvalitnějších surovin
Nahrávám...
  • Maminčino koření | Čistě přírodní koření z nejkvalitnějších surovin

Články

Představujeme koření

27.4.2020

Majoránka zahradní

Majoránku pěstovali už staří Egypťané, Řekové a Římané a v době křižáckých výprav do Svaté země v raném středověku se rozšířila do zbytku Evropy.
30.3.2020

Libeček lékařský

Libeček, celým jménem libeček lékařský, má zelené, zoubkované listy a duté stonky. V kuchyni jej používali již starověcí Řekové a Římané. V dnešní době je oblíben zejména v Británii a jihovýchodní Evropě.
26.2.2020

Kopr

Nakládané okurky, kulajda, koprová omáčka... Kopr je v kuchyních českých hospodyněk nepostradatelný.
19.2.2020

Koriandr

Koriandr je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Je odedávna pěstován v Indii a v Egyptě, ale dnes roste v prakticky celé středomořské oblasti a pěstuje se také i v Česku.
30.1.2020

Kurkuma - zázračné koření

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Pro podobu se zázvorem se kurkumě také říká "žlutý zázvor". Nejen pro podobný vzhled, ale také pro své úžasné zdravotní účinky.
16.1.2020

Kmín kořenný, jedno z nejstarších koření, znali již v době kamenné

Jak odhalily archeologické vykopávky, kmín byl používán již v mladší době kamenné 3. tisíciletí před našim letopočtem. Provázel i Egypťany, antické Řeky i staré Římany.
4.5.2019

Kardamon - nedoceněné koření

Kardamon pochází z Indie a jedná se o třetí nejdražší koření, se kterým se můžete v našich zeměpisných šířkách setkat. Dražší je již jen šafrán a vanilka.
20.2.2019

Jalovec

Jalovec má sice původ ve střední Evropě a nejvíce se používá v české, rakouské a bavorské kuchyni, ale používal se již ve starém Egyptě i ve starém Římě.
24.1.2019

Hřebíček

V minulosti se hřebíček cenil zlatem. Pochází z Moluckých ostrovů, kde si střety o koření vyžádaly dokonce tisíce lidských životů.
30.11.2018

Hořčičné semínko

Bývá často v kuchyni opomíjeno, přitom jej konzumujeme ve více pokrmech než si myslíme. Maso, zelenina, houby, ryby, omáčky, polévky i zálivky - zde všude se setkáme s hořčičným semínkem.
31.10.2018

Fenykl

Fenykl je zdraví prospěšné koření. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Pochází ze Středomoří, později se s rozvojem mořeplavby dostal téměř do celého světa.
9.10.2018

Estragon

Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Turků. Nepostradatelný je ale ve francouzské kuchyni. Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť. Můžete jej také znát pod názvem Pelyněk kozalec.
5.10.2018

Cayenský pepř - pepř, který je paprika

Cayenský pepř není pepř, ale mleté sušené papričky Cayenne. Toto označení vzniklo v minulosti špatným překladem slovíčka pepper, když v angličtině znamená jak pepř, tak i papriku.
21.9.2018

Bobkový list - koření vítězů

Bobkový list, který je listem vavřínu ušlechtilého, pochází pravděpodobně z Malé Asie a v současnosti je hojně pěstován ve Středomoří. Lidé věřili, že přináší štěstí a slávu. Dodnes se zachoval zvyk předávat vítězům po celém světě vavřínový věnec na krk.
13.9.2018

Bazalka - vůně středomořské kuchyně

Bazalka patří v České republice k velmi oblíbenému koření, největší slávu však zažívá v Itálii a celé středomořské kuchyni.
29.8.2018

Badyán - krasavec mezi kořením

Badyán je plod magnoliového stromu, který je ceněný především pro svou příjemnou vůni a silně sladkou chuť. Tvoří jej hvězdičky s krátkou stopkou a uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. 
25.8.2018

Anýz

Anýz je jedno z nejstarších koření na světě. Již naši předkové jej používali pro jeho léčivé účinky a skvělou chuť, která je lehce kořeněná. V české kuchyni je nejvíce používaný při pečení vánočního cukroví nebo pečiva. Naopak v Asii se využívá hlavně při přípravě masitých pokrmů.
24.6.2018

Není pepř jako pepř

Pepř je v současnosti nejrozšířenější koření a používá se ve všech koutech světa. I když se nám dnes zdá jako obyčejné koření, po velmi dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám. Každopádně vaření bez pepře si nedovedeme představit.