Tento jednoduchý recept na čínské "lepkavé" kuře si určitě zamiluje celá rodina.
Ingredience
4 vykostěná kuřecí stehna, případně kuřecí špalíčky či křidýlka
2 lžičky opečeného sezamového oleje
1 lžička mirin
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce tekutého medu
2 lžičky směsi koření Asijské kuře
dle chuti cayenské chilli drcené
1/2 lžičky granulovaného česneku
4 jarní cibulky
1-2 lžičky sezamových semínek
1 limetka
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 200 ° C.
Vložte granulovaný česnek, směs koření Asijské kuře, sezamový olej, mirin, sójovou omáčku, med a chilli vločky do uzavíratelného sáčku na potraviny a dobře vše protřepejte.
Přidejte kuřecí stehna, či zvolenou alternativu a promíchejte, aby se dobře obalily.
Vyklopte na malý pekáč, zalijte celou marinádou a pečte 15–20 minut, nebo dokud nebude kuře zlatohnědé a upečené.
Po upečení servírujeme kuře ve zbývající omáčce. Posypeme jarní cibulkou nakrájenou na jemné plátky, sezamovými semínky a podáváme s limetkovými měsíčky, aby si každý pokrm dochutil dle své chuti.
Podáváme s čerstvě dušenou rýží a zeleninou dle.
Mirin
Mirin je slazené saké nebo rýžové víno se slabou sirupovou strukturou, které se používá v japonské kuchyni. Dodává omáčkám a pokrmům jemnou sladkost a hodí se zejména ke grilovaným pokrmům, protože alkohol se při vaření spaluje a zanechává pouze sladkou chuť.
Pokud nemáte k dispozici, použijte jako alternativu sherry.
Opečený sezamový olej
Opečený sezamový olej je tmavší, sladší a kouřovější než jeho klasická varianta a používá se hlavně jako aroma v asijských pokrmech.
Tmavá sójová omáčka
Tmavá sójová omáčka získává díky dlouhodobé fermentaci hustší konzistenci, intenzivní chuť a je méně slaná než její světlá verze.