• Maminčino koření | Čistě přírodní koření z nejkvalitnějších surovin
Nahrávám...
  • Maminčino koření | Čistě přírodní koření z nejkvalitnějších surovin

Články

Aktuality, novinky, zajímavosti a recepty

Dětská polévka minestrone

Připravte si zdravou italskou zeleninovou polévku a zapojte do přípravy i děti.

Ingredience

1 lžička olivového oleje nebo másla na smažení
2 jarní cibulky nebo malý pórek
1 mrkev
hrst hrachu (zmrazený nebo čerstvý)
malá hrstka zelených fazolí (zmrazená nebo čerstvá)
pár zelných listů (jakýkoli druh zelí, kapusta, nebo špenát)
1 stroužek jemně nasekaného česneku
1 lžička směsi koření Italské bylinky
1 lžička rajčatového pyré
400 g konzervovaných rajčat
400 g plechovka bílé fazole cannellini
2 plátky nasekané slaniny nebo šunky (volitelně)
600 ml zeleninového vývaru
30 g sušených malých těstovin, jako jsou hvězdy, tvary abecedy nebo rozbité sušené špagety
malý svazek nasekané  čerstvé bazalky nebo petrželky
citronová šťáva
cukr
čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

Zvládnou děti: nakrájejte veškerou zeleninu na malé kousky, jak jen můžete (hrášek můžete nechat celý). K sekání zelí a jarní cibulky můžete použít prsty nebo nůž na salát (s pomocí dospělých) nebo pomocí nůžek vhodných pro děti.

Pro dospělé: zahřejte velkou pánev a přidejte lžičku olivového oleje nebo másla. Za stálého míchání jemně osmažte jarní cibuli nebo pórek po dobu asi pěti minut. Přidejte česnek, zbytek zeleniny, sušené bylinky a rajčatový protlak a minutu promíchejte. Poté přidejte konzervovaná rajčata a vývar a přiveďte k varu. Nyní přidejte těstoviny a jakékoli maso nebo fazole, které chcete použít, a vařte dalších 8 minut.

Zvládnou děti: Odlijte trochu polévky do malé misky, nechte ji trochu vychladnout a nechte vychladnout. Nyní mohou děti ochutnávat a sami polévku dochutit. Přidat lisovanou šťávu z citronu, trochu cukru nebo trochu černého pepře.

Společně: Dospělí mohou ochucenou polévku nyní již naservírovat na talíře a děti nahoru posypat nasekanou bazalkou nebo petrželkou.  Polévka se může podávat i s chlebem.

Bezpečnost především

Použijte nůž, který nemá špičatý konec. Můžete si také pořídit plastové „salátové nože“, které jsou pro děti ideální, nebo mohou také použít „sendvičový nůž“ s vlnkovým ostřím (nikoli zubatý, který snadno krájí prsty).

Spoustu věcí lze také roztrhnout ručně nebo nasekat (čistými, k dětem přátelským) nůžkami. Bylinky, zelenina, jarní cibulka a salát – ve skutečnosti je není třeba sekat nožem.