Jendoduchý recept: Rizoto s hráškem

Mnoho z nás se v těchto těžkých dnech snaží vařit co nejjednodušeji a využít domácí zásoby. Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů pro každodenní vaření. Dnes začneme rizotem, které je jednoduché a chutná snad každému.

Ingredience

2 lžíce olivového oleje nebo slunečnicového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
250g rýže
100ml bílého vína, nebo vody
1 litr kuřecího vývaru
250g kuřecího masa (obrané maso z vařeného kuřete bez kůže)
200g hrášek z konzervy / zmražený hrášek
sýr Parmezán či Grana Padano nebo jiný tvrdý sýr v italském stylu
25 g másla
směs koření Asiáček

Postup přípravy

Ve velké pánvi či nepřilnavém hrnci na mírném ohni zahřejeme olej. Přidáme nakrájenou cibuli a nastrouhané stroužky česneku. 2-3 minuty lehce mícháme dokud cibule nezměkne a nezačne se zbarvovat.

Nyní přidáme rýži na rizoto a dobře promícháme po dobu asi 30–40 sekund, dokud olej neobalí zrna rýže.

Nalijeme polovinu vína (nebo vody) a necháme 30-40 sekund bublat, poté přidáme kuřecí vývar, přivedeme k varu a dobře promícháme. Následně snížíme teplotu a po dobu 8-10 minut mícháme, dokud není rýže téměř měkká a rizoto není krémové.

Zamícháme zbývající víno (vodu) a přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso a hrášek. Pokračujeme ve vaření za stálého míchání po dobu dalších 4–5 minut, dokud se kuře a hrášek nezahřejí a rýže není měkká na skus.

Pánev sundáme z plotny a do rizota zamícháme máslo a jemně nastrouhaný sýr. Chuť doladíme směsi koření Asijáček, která se svým složením do rizota dokonale hodí. Před podáváním pánev zakryjeme víkem a vyčkáme 5 minut.

Přejeme dobrou chuť!