Koriandr je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Je odedávna pěstován v Indii a v Egyptě, ale dnes roste v prakticky celé středomořské oblasti a pěstuje se také i v Česku.
Koriandr kvete v období června a července, plod je kulatý a hnědožlutý. Účinnými látkami jsou především silice a některé vitamíny skupiny B.
U koriandru jsou poživatelné všechny části rostliny. Každá má své specifické aroma i chuť. Listy mají nepatrnou příchuť anýzu, semena jsou nasládlá, aroma připomínající pomerančovou kůru a kořen je intenzivnější verzí listu.
Použití v kuchyni
Koriandr tvoří jednu ze základních součástí indického karí a uplatňuje se v ostré mexické, arabské i čínské kuchyni.
Používá se k nakládání hub a zeleniny, do chleba, který tak činí stravitelnější, uzenářských výrobků, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa či ryb.
Využijete jej i při přípravě sladkých jídel, např. perníku, marmelád i cukroví.
Využití nachází také ve výrobě alkoholických nápojů včetně vín.
Pozor! Koriandr používejte až na konci vaření, teplo v koriandru ničí účinné látky.
Koriandr a zdraví
Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání, je doporučován též v čajové směsi s kmínem.
Koriandr také dokáže dobře hubit střevní parazity, což je rovněž velmi důležitou vlastností.
Zlepšuje i činnost nervové soustavy a navozuje příjemnou náladu a psychickou vyrovnanost.
Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů.