Snad každá česká rodina má svůj zaručený recept na nejlepší guláš... Náš sváteční guláš je tvořen netradičním spojením kopru,
worcesterové omáčky a červeného vína, což z něj dělá opravdovou delikatesu.
Nezapomeňte také na staré pravidlo francouzských šéfkuchařů - čím kvalitnější víno do pokrmu použijeme, tím chutnější jídlo z něj vznikne. My jsme použili Cabernet Sauvignon.
Ingredience
vepřové přední - krk
šalotka
sádlo
3-4 pol. lžíce worcesterové omáčky
česnek
směs koření Gulášek
sušený kopr
červené víno s vyšší tříslovinou (Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah…)
Postup přípravy
Na rozehřátém sádle zpěníme nahrubo nakrájenou šalotku. Jakmile nám šalotka zesklovatí, přidáme k ní na kostičky nakrájené maso a 15 minut restujeme.
Poté maso zasypeme směsí koření Gulášek, sušeným koprem, zalijeme 3-4 pol. lžícemi worcesterové omáčky a červeným vínem maximálně do dvou třetin masa, aby se nám maso dusilo. Postupně přiléváme víno a dusíme. Vodou podléváme minimálně.
Jakmile nám maso změkne, tak guláš ještě dle potřeby osolíme.
Doporučujeme servírovat s karlovarským knedlíkem, pro ozdobení můžeme nahoru přidat kopeček kysané smetany s lístkem čerstvé petrželky či libečku.
V případě, že chcete toto jídlo udělat méně slavnostně a více zdravě, místo kysané smetany jako přílohu doporučujeme rukolu, místo knedlíků celozrnné pečivo. V obou případech to chutná skvěle.
Přejeme dobrou chuť!