Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Turků. Nepostradatelný je ale ve francouzské kuchyni. Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť.
Můžete jej také znát pod názvem Pelyněk kozalec.
Použití v kuchyni
Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť.
Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, k přípravě estragonové hořčice, při nakládání okurek, do čínských a francouzských pokrmů, k rýži a vařeným rybám, do salátů, polévek a marinád.
Estragonový ocet se používá například na přípravu proslulé francouzské omáčky béarnaise.
Estragon dokonce najde využití i při přípravě letních koktejlů a ovocných či zmrzlinových dezertů.
Estragon a zdraví
Estragon významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Má i prokazatelný vliv antisklerotický a tonizační. Tlumí křečové bolesti při dyspepsii a podobných poruchách trávení. V lidovém léčitelství se používá na střevní parazity (roupy, škrkavky).
Používá se v čerstvém i sušeném stavu, ale v malém množství.