Koření z nejkvalitnějších surovin
  • Maminčino koření :: Koření z nejkvalitnějších surovin
Cayenský pepř - pepř, který je paprika
KOŘENÍ

Cayenský pepř - pepř, který je paprika

Cayenský pepř není pepř, ale mleté sušené papričky Cayenne. Toto označení vzniklo v minulosti špatným překladem slovíčka pepper, když v angličtině znamená jak pepř, tak i papriku.

Cayenský pepř jsou suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé chilli papričky skvělé chuti, které rostly původně v údolí řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně.

Papričky pěstovali již Indiáni v předkolumbovské době, a to už od 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky je evropští (zvláště portugalští) kupci rychle rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součást indické kuchyně. Z Indie se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření - mletou papriku.

Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin.  Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.

Použití v kuchyni

Cayenský pepř patří mezi základní koření v kuchyni. Tímto kořením můžete nahradit běžnou pálivou papriku i mletý černý pepř.

Můžete jej použít všude, kde potřebujete pikantní ostrost. Nejčastěji v jídlech indické, asijské a jihoamerické kuchyně. Používá se zejména k přiostření mnoho druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů.

Češi milují letní grilovačky s přáteli a rodinou. A takové letní grilování bez cayenského pepře si nedovedeme představit...

Ale pozor! Cayenský pepř je zhruba dvacetkrát ostřejší než pálivá paprika, musíme jej používat opravdu jen v rozumných dávkách, které podpoří a nestrhají celkovou chuť pokrmu.

Cayenský pepř a zdraví

Již indiáni používali cayenský pepř jako léčivo. Obsahuje  karotenoidy, tuky, silice, kapsaicin, vitamin C, E, B, vlákniny apod. Je bohatý i na stopové prvky, jakými jsou draslík, mangan a vápník.

Má zajímavé analgetické účinky, podporuje krevní oběh, povzbuzuje srdeční činnost a redukuje nadměrnou krevní srážlivost. Působí také jako prevence nachlazení, dezinfikuje a má antibakteriální účinky. 

Pravidelná konzumace pokrmů s chilli má blahodárný vliv na zažívání a funguje jako prevence střevních potíží.

Není však vhodný pro děti, pro těhotné a kojící ženy. Pokud jste cayenský pepř nikdy neužívali, je dobré začít jen pozvolna.