Cayenský pepř není pepř, ale mleté sušené papričky Cayenne. Toto označení vzniklo v minulosti špatným překladem slovíčka pepper, když v angličtině znamená jak pepř, tak i papriku.
Cayenský pepř jsou suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé chilli papričky skvělé chuti, které rostly původně v údolí řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně.
Papričky pěstovali již Indiáni v předkolumbovské době, a to už od 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky je evropští (zvláště portugalští) kupci rychle rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součást indické kuchyně. Z Indie se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření - mletou papriku.
Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.
Použití v kuchyni
Cayenský pepř patří mezi základní koření v kuchyni. Tímto kořením můžete nahradit běžnou pálivou papriku i mletý černý pepř.
Můžete jej použít všude, kde potřebujete pikantní ostrost. Nejčastěji v jídlech indické, asijské a jihoamerické kuchyně. Používá se zejména k přiostření mnoho druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů.
Češi milují letní grilovačky s přáteli a rodinou. A takové letní grilování bez cayenského pepře si nedovedeme představit...
Ale pozor! Cayenský pepř je zhruba dvacetkrát ostřejší než pálivá paprika, musíme jej používat opravdu jen v rozumných dávkách, které podpoří a nestrhají celkovou chuť pokrmu.
Cayenský pepř a zdraví
Již indiáni používali cayenský pepř jako léčivo. Obsahuje karotenoidy, tuky, silice, kapsaicin, vitamin C, E, B, vlákniny apod. Je bohatý i na stopové prvky, jakými jsou draslík, mangan a vápník.
Má zajímavé analgetické účinky, podporuje krevní oběh, povzbuzuje srdeční činnost a redukuje nadměrnou krevní srážlivost. Působí také jako prevence nachlazení, dezinfikuje a má antibakteriální účinky.
Pravidelná konzumace pokrmů s chilli má blahodárný vliv na zažívání a funguje jako prevence střevních potíží.
Není však vhodný pro děti, pro těhotné a kojící ženy. Pokud jste cayenský pepř nikdy neužívali, je dobré začít jen pozvolna.