Špízy na různý způsob si doma jistě děláte často, je to velmi oblíbené jídlo. Měli jste ale špíz s koriandrem a koriandrovým dipem? Je to výborná kuřecí pochoutka a snadno se připravuje, protože kuře stačí nechat marinovat a pak rychle grilovat špízy.
Ingredience na kuřecí špízy
3 kuřecí stehna, vykostěná a zbavená kůže
1/2 citronu, pouze šťáva
2 stroužky nakrájeného česneku
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička uzené papriky
2 lžíce olivového oleje, plus navíc na grilování
mletý černý pepř
sůl
Ingredience na dip
1 lžička semínek koriandru
1 lžička kmínu
1 lžička zrnek černého pepře
20 g čerstvého koriandru
4 stroužky nakrájeného česneku
2 limetky, pouze šťáva
2 zelené nebo thajské chilli papričky, nakrájené
2 lžičky směsi koření Řecké bylinky
3 lžíce řeckého jogurtu
2 lžíce olivového oleje
K servírování
1 limetka, nakrájená na polovinu
1 lžíce listů koriandru vcelku
Postup přípravy
Na výrobu špízů smíchejte v malé misce citronovou šťávu, česnek, koriandr, kmín, uzenou papriku a olivový olej. Kuřecí stehna marinujeme ve směsi koření alespoň 1 hodinu, pak kuře napíchněte na špejle. Dochuťte solí, pepřem a potřete olejem. Umístěte na gril nebo na pánev rozehřáté na střední teplotu. Grilujeme 10-12 minut, v polovině otočte a poté nechte odpočinout.
Aby koriandr chutnal, nejdříve koření opečte na suché pánvi a poté rozdrťte v tloučku. Koriandr, česnek, limetkovou šťávu a chilli papričky rozdmýchejte v kuchyňském robotu nebo mixéru a přidejte mleté koření. Přendejte do servírovací misky a vmíchejte jogurt a olivový oleje.
Před podáváním vložte poloviny limetky na gril nebo na pánev a opečte. Koriandrový dip podávejte s kuřecími špízy, opálenými limetkami a lístky koriandru.