Tento jednoduchý recept na jemně pikantní, lehký a lahodně vláčný cuketový chlebíček je skvělý pro spotřebování spousty cuket.
Ingredience
80 ml rostlinného oleje plus navíc na vymazání formy
150 g světlého hnědého cukru
2 vejce
160 g cuketa, nastrouhat nahrubo
180 g hladké mouky
Směs koření Smíšek
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce demerara cukru
1 lžičky jemné soli
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 200 ° C a vymažte si pečicí formu na biskupský chlebíček na hmotnost 900 g a vyložte pečicím papírem.
V míse si smíchejte olej, světle hnědý cukr, vejce, směs koření Smíšek a vymíchejte dohladka. Poté do směsi zamíchejte nastrouhanou cuketu.
V oddělené míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Tyto suché ingredience přidejte do cuketové směsi a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
Těsto přelijte do připravené pečicí formy a po povrchu posypte cukrem demerara.
Pečte 45–55 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu chlebíčků nevytáhnete čisté.
Po upečení je dobré chleba nechat 20 minut vychladnout ve formě a potom ji obraťte a chlebíček nechte úplně vychladnout, ideálně na kovové mřížce, aby okolo proudil vzduch. Před krájením se ujistěte, že je chlebíček opravdu zcela vychladlý.
Přejeme dobrou chuť!
Extra tip
Pro lepší chuť vmíchejte do těsta 70 g nasekaných vlašských ořechů a 70 g rozinek těsně před nalitím do pečicí formy.