Připravte milovníkům ostřejšího masa pikantní žebírka, která se hodí nejen k posezení u piva, ale i pro slavnostní příležitost...
Ingredience
1 kg masitých vepřových žebírek
200 ml rajčatového pyré
1 lžíce plnotučné hořčice
1/2 pomeranče
1 lžíce worcestrové omáčky
7 stroužků česneku
1 - 2 lžičky třtinového cukru
1 ks cibule
směs koření Dračí dech
5 kuliček nového koření
2 - 3 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
sůl
Postup přípravy
Masitá vepřová žebírka očistíme a nakrájíme asi na 5 stejně velkých kousků. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek sloupneme, 4 stroužky nakrájíme na plátky a zbývající necháme v celku. Z poloviny pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Žebírka osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme celé stroužky česneku, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vše zalijeme studenou vodou a na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Měkká žebírka vyjmeme z vývaru a rozložíme do zapékací mísy.
Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak vmícháme cukr, který za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Nyní přidáme hořčici, směs koření Dračí dech, rajské pyré, pomerančovou šťávu i kůru a worcestrovou omáčku. Vše podlijeme menším množstvím kořeněného vývaru a zvolna necháme vařit tak dlouho, dokud se chutě nespojí a omáčka nezhoustne.
Takto připravenou hustou omáčku naneseme na uvařená žebra, pokapeme olejem a v troubě předtopené na 220 °C zapečeme.
Přejeme dobrou chuť!