• Maminčino koření | Čistě přírodní koření z nejkvalitnějších surovin
Nahrávám...
  • Maminčino koření | Čistě přírodní koření z nejkvalitnějších surovin

Články

Aktuality, novinky, zajímavosti a recepty

Vaříme s dětmi: Snadné rybí koláče

Ne každý koláček musí být sladký… Co takhle si společně s dětmi připravit rybí koláčky! Tyto snadné rybí koláče můžete připravit z konzervovaného lososa, tuňáka nebo uzené makrely.

Ingredience

200 g ryby – použijte buď uzenou makrelu, plechovku tuňáka nebo lososa
2 střední brambory (nebo sladké brambory)
100 g slaných sušenek (případně strouhanka)
1 polévková lžíce oleje
směs koření Medvědí mls
malý citron – pouze šťáva
čerstvě mletý černý pepř

Volitelné ingredience

2 nasekané jarní cibulky
1 polévková lžíce nasekané pažitky nebo petrželky
1 polévková lžíce strouhaného čedaru
1 lžička celozrnné hořčice

Postup přípravy

Nechte děti umýt brambory a pak jim je celé uvařte se slupkou. Po 20-30 minutách by brambory měly být měkké – opláchněte je a nechte vychladnout. 

Jakmile brambory vychladnou, mohou děti prsty oloupat slupky z brambor a poté rozmačkat vidličkou či prsty. Taktéž rybu rozmělní a poté spolu s brambory dobře promíchají.

Nyní mohou děti směs ochutnávat a pomalu dochucovat – přidat citron, trošku pepře, směs koření Medvědí mls a případně cokoliv z volitelných ingrediencí. Všechny ingredience jsou v tomto okamžiku vařené, takže je bezpečné je ochutnávat!

V dalším kroku děti vloží sušenky do sáčku, ten zabalí do utěrky a pomocí válečku je rozdrtí. Rozdrcené sušenky nasypou na talíř a zároveň si připraví misku s vodou na namáčení rukou.

V namočených rukou vytvarují malé koláčky (placičky) ze směsi ryb a brambor, kterou dochutili.  V dalším kroku rybí koláčky potřou z obou stran olejem a vtlačí je do misky s drcenými krekry. Cílem je mít na koláčcích lehký povlak z drobků.

Posledním úkolem pro děti je položit rybí koláče na dno pekáče, na který si nachystali pečící papír.  

Nyní dospělý může plech umístit do trouby, kterou si předehřál na 220 ° C. Vše pečte po dobu 10 minut na jedné straně a pak koláčky otočte a vložte zpět do trouby na dalších 10 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé.

Před podáváním nechejte mírně vychladnout. Můžete servírovat s cuketovým chlebemdomácím kečupem a na ozdobu využít listy špenátu či rukoly

Náš tip

Rybí koláče můžete zmrazit neupečené a poté je rychle připravit ze „zmrazeného polotovaru“.