Což tahle si místo klasického kapra připravit jeho netradiční verzi? V originálním Bangladéšském receptu se používá ryba rohu, což je sladkovodní kaprovitá ryba a záměnou za českého kapříka nic nezkazíte. Lze jej však úspěšně zaměnit i za lososa.
Ingredience
800 g kapra nasekaného na kousky 2,5 cm nebo losos nakrájený na 2,5 silné steaky napříč kostí
2–3 lžíce rostlinného oleje na smažení
2 střední cibule
1 celý česnek (asi 8–10 stroužků), oloupaný a rozdrcený v tloučku
1 vrchovatá lžička směsi koření Garam masala
1 lžička kurkumy
2 lžíce hořčičných semen
1 vrchovatá lžička papriky
1 lžičky cayenského chilli mletého
1 lžičku mletého koriandru
1 lžičky soli a navíc k ochucení
hrst nasekaného koriandru a navíc listy na ozdobu
zelené chilli papričky
rýže basmati
Postup přípravy
Rybí steaky vložte do velké mísy. Posypte solí, polovinou kurkumy a promíchejte, přičemž ryba musí být dobře obalená. Nyní nechte pár minut v klidu.
Zahřejte malou pánev na vysokou teplotu a smažte hořčičná semínka po dobu 1–2 minut, dokud nebudou lehce opečená, voňavá a nezačnou praskat. Nyní vysypte do hmoždíře, rozdrťte na jemno a poté odložte stranou.
Na středním ohni zahřejte velkou nepřilnavou pánev a přidejte rostlinný olej. Jakmile je horká, přidejte jemně nasekanou cibuli a smažte ji na středním teplotě po dobu 8–10 minut, dokud nezačne měnit barvu. Ochuťte solí a pokračujte ještě několik minut, dokud nebude lehce zlatavá.
Přidejte do pánve rozdrcený česnek a vařte 2 minuty za stálého míchání před přidáním zbývající poloviny čajové lžičky kurkumy, chilli prášku, mletého koriandru, garam masaly a papriky. Vše míchejte na mírném ohni další 2–3 minuty. Když se směs vysuší, přidejte 250 ml vroucí vody a vařte minutu, než přidáte 2 vrchovaté čajové lžičky rozdrcených semen hořčice (zbytek si schovejte pro další použití). Nechejte za stálého míchání jemně vařit 3-4 minuty.
Rybu omyjte důkladně studenou vodou. Poté přidejte do pánve spolu s dostatečným množstvím horké vody k zakrytí ryb (přibližně 150–200 ml). Pohybem pánve zakryjte ryby v omáčce. Jemně vařte asi 6–8 minut a ryby v polovině vaření opatrně otočte. Kari je hotové, když je ryba propečená a omáčka začala houstnout. Přidejte čerstvě nasekaný koriandr a dochuťte solí.
Zahřívejte ještě další minutu, pánev nemíchejte, protože by to mohlo ryby rozbít – stačí pánev jemně kroužit nebo protřepat.
Rybí kari podávejte s nakrájeným zeleným chilli, extra lístky koriandru a rýží basmati.