Pepř je v současnosti nejrozšířenější koření a používá se ve všech koutech světa. I když se nám dnes zdá jako obyčejné koření, po velmi dlouhou
dobu patřil k velmi drahocenným komoditám. Každopádně vaření bez pepře si nedovedeme představit.
Čtyři druhy pepře z jedné rostlinky
Nejznámější druhy pepře (černý, zelený, červený i bílý) jsou plody pepřovníku černého. Tento původem pochází z Indie, kde ho znali a používali již ve starověku. Dnes se pěstuje v řadě tropických a subtropických zemích.
Pepřovník má rád slunce, teplo a mírné sucho. Ve volné přírodě dosahuje výšky přes 10 metrů, při komerčním pěstování kolem 4 metrů. Černý, zelený, červený i bílý pepř je získaný ze stejné rostlinky, liší se v době sběru a zpracováním:
Černý pepř se získává sušením plodů, těsně před dosažení zralosti, na slunci. Po usušení mají bobule pepřovníku svraštělý povrch a hnědočernou až černou barvu. V námi prodávaném pepři garantujeme obsah piperinu minimálně 7%. V poslední době je piperinu věnována zvýšená pozornost a to pro jeho velice zajímavé léčivé vlastnosti.
Zelený pepř pochází z nezralých čerstvých a neloupaných plodů, které se nakládají do slaného a kyselého nálevu. Tento pepř je jemnější a nepotlačuje chuť ostatních přísad v jídle.
Červený pepř se sklízí plně zralý a je sušen ve stínu. Vnitřní část plodu má jemně pálivou chuť, která po jídle dlouho přetrvává.
Bílý pepř jsou také již zralé bobule, které se ale namáčejí nejprve ve vodě, aby se uvolnila vnější dužnatá červená slupka.
Chcete poznat kvalitní pepř?
Nasypete-li pepř do vody a zůstane na hladině, máte před sebou nekvalitní pepř z malých a lehkých bobulí.
Kvalitní pepř se skládá z velkých a těžkých bobulí.
Pepř a zdraví
Pepř má mnoho pozitivních účinků na zdraví - podporuje imunitní systém, detoxikuje organismus, ochraňuje buňky, má antiseptické účinky, uklidňuje nervový systém, odstraňuje bolesti a podporuje zdravé dýchací cesty, odstraňuje kašel, hleny.
Jedna ze zajímavých vlastností pepře je, že zvyšuje účinnost kurkuminu, vitamínu B6, beta-karotenu a selenu.