Koření z nejkvalitnějších surovin
  • Maminčino koření :: Koření z nejkvalitnějších surovin
Salát Niçoise
RECEPT

Salát Niçoise

Máte v lednici po Velikonocích kopu vařených vajec? Inspirujte se ve Francie a připravte zeleninový salát s kousky tuňáka, vařenými vejci a černými olivami.

Ingredience na salát 

400g čerstvého tuňáka, můžete však použít i z plechovky
1 polévková lžíce olivového oleje
8 brambor
4  vařená vejce
110 g zelených fazolek
10 ks cherry rajčátek
10 ks černých oliv
1 hlávkový salát
olivový olej na zakapání

Ingredience na zálivku

1/2 stroužku česneku
2 filetky ančoviček odkapané z konzervy
1 žloutek
šťáva z 1/2 citrónu
110ml olivového oleje
1 lžička Dijonské hořčice
směs koření Francouzské bylinky
mletý černý pepř
sůl

Postup přípravy 

Předehřejte troubu na 200 °C a zahřejte si pánev, která je vhodná i do trouby. Tuňáka potřete olivovým olejem a na obou stranách smažením zatáhněte.

Nyní vložte pánev na 5-6 minut do trouby, dokud nebude tuňák udělaný, ale zároveň ve středu stále růžový.

V dalším hrnci přiveďte k varu vodu, do níž přidáte francouzské fazolky. Vařte 3-4 minuty, dokud nebudou trošku změklé. Po uvaření vložte do studené vody a poté nakrájejte podélně na polovinu.

Na plech vložte cherry rajčata, které pokapáte trochou olivového oleje a také vložíte do trouby na 3-4 minuty, dokud lehce nezměknou.

Je čas si připravit dresink. Do hmoždíře vložíte česnek a ančovičky spolu s vaječným žloutkem a smícháte na pastu (můžete taktéž utřít ručně). Poté přidáte citrónovou šťávu, promícháte a pak pomalu přidávejte olivový olej a neustále šlehejte metličkou. Nyní vmíchejte hořčici, směs koření Francouzské bylinky a podle chuti přidejte sůl a mletým černý pepř.

Do mísy vložte fazole, rajčata, uvařené brambory, olivy, vejce a listy salátu. Vše polijete dresinkem dle chuti a dobře promíchejte.

Pro servírování rozdělte salát na čtyři servírovací talíře. Nakrájejte tuňáka na tenké plátky a položte na salát. 

Přejeme dobrou chuť!