Kmín kořenný, jedno z nejstarších koření, znali již v době kamenné

Jak odhalily archeologické vykopávky, kmín byl používán již v mladší době kamenné 3. tisíciletí před našim letopočtem. Provázel i Egypťany, antické Řeky i staré Římany.

Hlavní složkou kmínu, která tvoří vůni a chuť je silice 2-7% (éterické oleje) obsahující karvon a limolen spolu s jinými terpeny, jimiž je zapříčiněná výrazná pikantní vůně a chuť s hořkým podtónem a nádechem citrónu.

Náš kmín obsahuje 5,5% silic, čímž se řadí mezi špičku na trhu.

Dnes se kmín používá zejména v evropské a asijské kuchyni, oblíbili si ho také na Blízkém východě. 

Použití v kuchyni

Kmín se používá v kuchyni celý, drcený i mletý.

Mnoho jídel si bez kmínu nedokážeme představit - vařené brambory, pečivo, polévky, zelí či pečené maso.

Do vody při vaření brambor se však nepřidává jen kvůli chuti, ale hlavně pro neutralizaci škodlivého solaminu.

I výrobci likérů či pálenek využívají kmín.  Takzvaná kmínka byla kdysi klasika českých hospod.

Kmín a zdraví

Použití kmínu má mnoho pozitivních účinků na vaše zdraví.

Karvon v kmínu příznivě ovlivňuje trávení. V přírodní medicíně je léčba nechutenství a úprava trávení nejčastějším použitím kmínu. Pomáhá zbavit se plynatosti a nadýmání. Ale pokud vám dělá potíže určité jídlo, ze kterého vás nadýmá, klidně můžete do tohoto jídla přidat kmín.

Kmín také zvyšuje uvolňování žluče ze žlučníku. 

V kávové lžičce drceného kmínu je obsaženo skoro 20% denní doporučené dávky železa. Kmín je tak velmi dobrý pro  ty, kteří trpí nedostatkem železa.

V prodeji jsou i potravinové doplňky s koncentrovaným kmínovým extraktem, které pomáhají odbourávat tuk a hubnout.

Kmínový odvar podporuje přirozenou laktaci a napomáhá maminkám při kojení.