Tradiční rybí polévka nabízí spoustu variant

Tradiční rybí vývar se zeleninou a kousky rybího masa je ve většině domácností symbolem Vánoc. Vývar lze připravit nejen z kapra, použít můžete pstruha, sumce i další sladkovodní ryby.

Tradiční rybí vývar se zeleninou a kousky rybího masa je ve většině domácností symbolem Vánoc. Vývar lze připravit nejen z kapra, použít můžete pstruha, sumce i další sladkovodní ryby. Kromě tradiční kořenové zeleniny pak můžete přidat například hrášek nebo jiné oblíbené suroviny. Milovníci hustých polévek si navíc vývar mohou doplnit jíškou nebo smetanou. Přidat lze i trochu bílého vína.

Ingredience

rybí hlava, kosti a ořezy masa
200 g rybího masa, jiker a mlíčí
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
100 g cibule
50 g másla
50 g hladké mouky
1 svazek čerstvé petrželky
muškátový oříšek
nové koření
bobkový list
pepř celý
pepř mletý
sůl

Postup přípravy

Rybí kosti a hlavu vložte společně s pěti bobkovými listy a několika kuličkami nového koření a celého pepře do studené vody. Přiveďte k varu a asi hodinu vše pomalu vařte, dokud rybí maso nezměkne. Během přípravy vývaru postupně odebírejte z hrnce vzniklou pěnu. Mezitím si nakrájejte cibuli i kořenovou zeleninu na malé kostičky. Vše osmahněte na másle dozlatova, zaprašte moukou a poté zalijte připraveným vývarem. Krátce provařte, přidejte jikry, mlíčí, popřípadě další vnitřnosti a vařte, dokud nezměknou.

Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Po odstavení přidejte obrané maso z rybích kostí a nasekanou čerstvou petrželku.

Podávejte s osmaženými krutony.

Přejeme dobrou chuť!