Koření z nejkvalitnějších surovin
  • Maminčino koření :: Koření z nejkvalitnějších surovin
Batátový salát s kořením pěti vůní a jogurtovým dresinkem
RECEPT

Batátový salát s kořením pěti vůní a jogurtovým dresinkem

Objevte svěží i nenápadně orientální chuť s naším jednoduchým receptem na batátový salát—ideální jako lehký oběd nebo příloha. Hlavní roli hraje „Koření pěti vůní“, které dodá pokrmu jemný exotický nádech.

Ingredience

2 středně velké batáty (sladké brambory), oloupané a nakrájené na kostky
1 červená cibule, tenké půlměsíčky
1 červená paprika, nakrájená na proužky
100 g čerstvého špenátu nebo rukoly
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelné)
1 lžička citronové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

1 čajová lžička směsi koření Koření pěti vůní

50 g bílého nebo řeckého jogurtu (na dresink)

pár lístků koriandru či petrželky na ozdobu

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch 180 °C). Batátové kostky dejte na plech s pečicím papírem, pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a posypte 1/2 lžičky směsi koření Koření pěti vůní. Promíchejte a pečte 20–25 minut, až změknou a lehce zezlátnou.

Mezitím v míse smíchejte zbývající 1 lžíci olivového oleje, med nebo sirup, citronovou šťávu a zbylou 1/2 lžičky směsi koření Koření pěti vůní. Dobře promíchejte.

Cibuli a papriku krátce osmahněte na troše oleje (cca 3–4 minuty), aby změkly, ale zůstaly křupavé.

Upečené batáty nechte mírně vychladnout. Přesuňte do větší mísy, přidejte osmahnutou cibuli s paprikou a čerstvý špenát nebo rukolu.

Přelijte připraveným dresinkem, přidejte jogurt a vše jemně promíchejte — cílem je spojit chutě, ne drtit zeleninu.

Dochuťte solí a pepřem, ozdobte koriandrem nebo petrželí. Podávejte vlažné či při pokojové teplotě.

Tipy

Pro sytější variantu přidejte pečené kuřecí maso nebo opečený tempeh.

Chcete-li výraznější aroma, posypte hotový salát špetkou koření pěti vůní navíc.

Salát chutná skvěle i druhý den — uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici.