Voňavé hovězí, které se rozpadá na jazyku. Tento jednoduchý recept na hovězí dušené v pomalém hrnci zvládne každý – stačí jen pár surovin a trochu času.
V pomalém hrnci se maso krásně rozvaří a spojí se s vůní bylinek, vína a zeleniny.
?? Ingredience
800 g hovězí kližky nebo krku
2 cibule, nakrájené nadrobno
3 mrkve, na kolečka
2 brambory, na kostičky
2 řapíky celeru, nakrájené
3 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce rajčatového protlaku
300 ml hovězího vývaru
150 ml červeného vína (nebo vývaru)
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce oleje
2 lžičky směsi koření Gulášek (ideální směs na dušená masa – obsahuje papriku, kmín, cibuli, česnek a majoránku)
sůl, čerstvě mletý pepř
pár snítek čerstvého tymiánu nebo petržele
????? Postup přípravy
Maso nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a obalte v mouce.
Na pánvi rozpalte olej a maso zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Vhoďte do pomalého hrnce.
Na zbylém tuku osmahněte cibuli, česnek a rajčatový protlak, přidejte směsi koření Gulášek a krátce orestujte.
Přidejte víno, vývar, zeleninu a vše přelijte do pomalého hrnce k masu.
Vařte v pomalém hrnci na stupeň LOW (pozvolnější a jemnější příprava) 7–8 hodin, dokud maso není krásně měkké.
Dochutťe solí, pepřem a posypte čerstvými bylinkami.
Podávejte s jemnou bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.