Tato zelná polévka s uzeným masem a směsí koření Zelňáček je ideální volbou pro chladné dny, kdy se hodí něco vydatného na zahřátí.
Ingredience
500 g kysaného zelí
200 g uzeného masa (např. uzené koleno nebo žebra)
2 střední brambory
1 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
2 lžíce hladké mouky (na zásmažku)
2 lžičky směsi koření Zelňáček
1 lžíce mleté lahůdkové papriky
1 lžička kmínu
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 l vývaru
150 ml smetany ke šlehání (volitelně)
sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
Začneme vařením brambor. Ty oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme zvlášť v osolené vodě, aby si udržely svou strukturu a nerozpadly se v polévce. Mezitím připravíme uzené maso. Pokud máme uzená žebra, vaříme je vcelku a maso obereme později. Jinak ho nakrájíme na menší kousky, aby se lépe prolnulo s ostatními ingrediencemi.
Na sádle nebo oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme sladkou papriku a odstavíme z ohně, aby paprika nezhořkla. Poté do hrnce přidáme kysané zelí, které zalijeme vývarem z uzeného masa. K tomu přisypeme směs koření Zelňáček, kmín, bobkové listy nové koření. Směs vaříme přibližně 20 minut, aby se chutě dostatečně propojily.
V malém rendlíku si připravíme světlou zásmažku – rozehřejeme sádlo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání restujeme do světle zlaté barvy. Zásmažku pak postupně vmícháme do polévky, aby se rovnoměrně spojila s vývarem a polévku příjemně zahustila. Nakonec přidáme vařené brambory a nakrájené uzené maso, vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Pro jemnější, krémovou chuť můžeme na závěr přidat smetanu a nechat ji chvíli prohřát, aniž bychom polévku přivedli k varu, aby se smetana nesrazila. Polévku doporučuji podávat s čerstvým chlebem nebo pečivem a posypat nasekanou petrželkou či koprem pro svěžest.
Nechte polévku chvíli odležet – chutě koření se krásně rozvinou a polévka bude ještě lahodnější.