Tento salát kombinuje jednu z oblíbených ryb – uzenou makrelu – s křupavou slaninou.
Ingredience
2 celé uzené makrely (nebo 4 filety)
6 plátků uzené prorostlé slaniny
Ingredience na salát
1 menší cibule
2 lžičky směsi koření Feta Musaka
3 lžíce bílého vinného octa
500 g malých salátových brambor
Ingredience na dresink
2 lžičky dijonské hořčice
1 vrchovatá lžička kaparů
2 lžíce bílého vinného octa
6 lžic olivového oleje
4 košaté snítky kopru
Postup přípravy
Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno na kolečka. Dejte je do malé misky s bílým vinným octem a nechte je tak 10 minut za občasného promíchání. To odstraní tvrdost a mírně změkne dužinu cibule.
Brambory vařte ve vydatně osolené vodě 15 minut, dokud nezměknou. Slaninu rozložte naplocho a grilujte 10 minut dokřupava.
Vezměte celou uzenou makrelu a odstraňte kůži. Vyberte z makrely kosti a na velké kousky ji vložte do mísy.
Zatímco se brambory vaří a slanina griluje, připravte dresink. Do jiné misky nalijte hořčici. Kapary krátce opláchněte a přidejte k hořčici. Nalijte bílý vinný ocet, přidejte trochu pepře a trošku olivového oleje. Vše promíchejte.
Kopr nasekejte a polovinu přidejte do zálivky a polovinu do misky s makrelou. Nyní změklou cibuli vyjmete z octa a přidejte do zálivky.
Když jsou brambory měkké na špičku nože, sceďte je, rozkrojte je napůl, nechte na nich slupku, a vhoďte do zálivky. Smíchejte vše dohromady a poté nalijte na kousky makrely.
Když je slanina křupavá, nakrájejte ji na malé čtverečky o velikosti 4 cm a před podáváním ji zamíchejte k připravenému salátu.
Přejeme dobrou chuť!