Dnes zavítáme do slunné Italie, konkrétně do Neapole, kde vznikl první moderní recept na lasagne. Existuje mnoho druhů, my si pochutnáme na variantě s mletým masem.
Ingredience
1 balíček lasagne
0,5 kg mletého masa
2 cibule
50 g másla
250 ml smetany na vaření
250 ml vody
4 lžíce hladké mouky
nastrouhaný parmazán či tvrdý sýr
3 stroužky česneku
1 konzerva sekaných rajčat
3 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce směsi koření Medvědí gril
1 lžička provensálského koření
muškátový oříšek
pepř
sůl
čerstvá bazalka
Postup
Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji a po chvíli přidáme česnek. Po zesklovatění vložíme mleté maso a zprudka osmahneme. Dále přidáme rajčata z plechovky, 1 lžíci směsi koření Medvědí gril, 1 lžičku provensálského koření, posolíme a dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
Nyní si připravíme bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a smažíme za stálého míchání. Postupně přiléváme smetanu s vodou a dobře mícháme. Když nám bude hustota omáčky vyhovovat, odstavenou omáčku osolíme, opepříme a posypeme mletým muškátovým oříškem a zamícháme.
Do vymazané zapékací mísy naklademe jednotlivé vrstvy - dno vyložíme lasagnemi, poté dáme vrstvu mletého masa a nahoru bešamel. Takto pokračujeme, dokud máme suroviny. Poslední vrstvu pak posypeme parmazánem nebo tvrdým sýrem.
Vše pak zapékáme v troubě na 180 °C asi 25-30 minut.
Při servírování můžeme dozdobit čerstvou bazalkou.
Přejeme dobrou chuť!