V této tradiční toskánské verzi těstovin s kuřecím masem a brokolicí se brokolice vaří v páře a olivovém oleji, dokud se nezemulguje do skvělé omáčky.
Ingredience
500 ml kuřecího vývaru
2 velká kuřecí prsa
1 brokolice cca 350 g
4 lžíce olivového oleje + navíc k podávání
5 stroužků česneku
2 lžičky směsi koření Italské bylinky
350 g těstovin
1 citron, pouze kůra
50 g jemně nastrouhaného parmezánu
mletý černý pepř
Postup přípravy
Do hrnce s pokličkou dejte vývar a přiveďte k varu. Vložte kuřecí prsa, přiklopte poklicí a stáhněte plamen. Nechte asi 25 minut, dokud nebude kuře propečené, ale stále šťavnaté.
Mezitím, zhruba v polovině pošírování kuřete, uvařte nebo napařte brokolici nakrájenou na velké růžičky včetně stonku do měkka, poté dobře sceďte a nakrájejte na malé kousky.
Na pánvi rozehřejte olej a opékejte jemně nasekaný nebo rozdrcený česnek se směsí koření Italské bylinky, dokud česnek nezezlátne a nebude voňavý. Zalijte veškerým kuřecím vývarem. Přidejte brokolici a vařte. Během vaření rozmačkejte brokolici na velmi jemnou omáčku. Nebude hladká, ale neměly by v ní zůstat žádné znatelné hrudky. Mezitím kuře nakrájíme na kostky. Když je brokolicová omáčka ‚krémová‘ a již není vodová, promíchejte s kuřetem, dokud se nezahřeje.
Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou a uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Důkladně sceďte, ponechte si hrnek vody, pak těstoviny vhoďte do omáčky s citronovou kůrou, polovinou parmezánu a velkým množstvím pepře. Pokud těstoviny vypadají suché, přidejte kapku vody z těstovin. Podávejte se zbytkem parmazánu a pokapejte ještě olejem.
V originále se s touto brokolicovou omáčkou tradičně používají těstoviny Orecchiette. Můžete však bez problému použít i skořápky, farfalle nebo fusilli.
Přejeme dobrou chuť.
Náš tip
V tomto receptu se používá kuřecí maso a kuřecí vývar, ale můžete snadno použít zeleninový vývar a připravit ho bez masa.